/ ThinkStock/Getty Images
НАТО и Русия могат да възобновят сътрудничеството си на предишното ниво, когато Москва „започне да действа в съответствие с международното право”. Това каза председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петр Павел.

"Искаме да избягваме конфронтацията, но не можем да пренебрегваме това, че Русия нарушава международните норми. Невъзможно е да се върнем към класическото сътрудничество, докато Русия не започне да действа в съответствие с международното право", цитира думите на генерала чешката медия Aktualne.

Кремъл ще отговори своевременно на страните, изгонили руски дипломати

Петр Павел подчерта, че НАТО е заинтересована от изграждането на конструктивен диалог с Русия, но ситуацията силно се усложни във връзка с опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Павел обаче не отправи директни обвинения към Москва за съпричастност към инцидента и изрази увереност, че извършилите атаката ще бъдат заловени.

НАТО гони 7 руски дипломати

Генералът отбеляза, че въпреки трудностите в отношенията между алианса и Кремъл, контактите ще продължат. Руски медии припомнят, че през септември м.г. Павел се срещна с началника на генералния щаб на русия генерал Варепий Герасимов, който също така води преговори с върховния главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО Къртис Скапароти.
БГНЕС