/ ThinkStock/Getty Images
Кремъл обеща своевременно да отговори на действията на ред страни, експулсирали руски дипломати, предаде ТАСС. Отговор ще бъде даден "своевременно. Всичко ще бъде направено така, че да отговаря на интересите на Руската федерация", заяви пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на президента Владимир Путин.

Експулсирането на руски дипломати може да доведе до нова Студена война

Запитан дали ще бъдат помрачени занапред отношенията на Русия и страните, изгонили руски дипломати, Песков подчерта: "Русия остава отворена за взаимодействие с всички страни. Русия не може да го прави без взаимност и е готова да го прави на основата на взаимната изгода, в случая - там, където това отговаря на интересите ни, и при взаимно зачитане на интересите".
"Там, където ще съвпадат тези основни елементи, ще продължи развитието на отношенията. Русия е готова за това", добави той.

Представената от Лондон презентация от шест слайда, уж доказваща, че Русия е замесена в т. нар. случай Скрипал, не издържа критика. Тя не съдържа "що-годе адекватни или разбираеми доказателства или обяснения за позицията на официален Лондон", заяви говорителят на Кремъл.

НАТО гони 7 руски дипломати

Презентацията, демонстрирана на брифинг в британското посолство в Москва, включва главно информация, разпространена вече от медиите, посочва ТАСС. В нея се твърди, че веществото, с което са отровени неотдавна в Солсбъри бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, може да е било произведено само в Русия. Изброяват се и всички обвинения на Великобритания към Русия - присъединяването на Крим, катастрофата на малайзийския "Боинг", намесата в президентските избори в САЩ и опитът за държавен преврат в Черна гора. Разказва се и за мерките, които Лондон е предприел и смята да предприеме спрямо Русия, пояснява агенцията.

"Дори сред страните, които се солидаризираха с ВеликПесковобритания, има държави, които все още смятат, че аргументите, представени от Лондон, са слаби и недостатъчни за подобни сериозни обвинения срещу Москва", заяви .

Борисов привика в София посланика ни в Москва

Москва ще продължи упорито да обяснява позицията си, че Русия не е замесена в инцидента в Солсбъри, увери говорителят на Кремъл. Песков изрази надежда, че страните, експулсирали руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания, "все пак ще сметнат за необходимо да се замислят доколко може да се смята за достоверна информацията, представена като доказателство" за предполагаемата връзка на Русия със станалото.
БТА