НАТО намали дейността си в Либия, Холандия удължи участието си в операцията
НАТО намали дейността си в Либия, Холандия удължи участието си в операцията / снимка: Reuters

НАТО увери, че не е намалила дейността си в Либия, но отказа да отговори на призив на бойците на новия режим да засили ударите си над Сирт и Бани Уалид, които са последните два бастиона на силите на Муамар Кадафи, предаде Франс прес.

"НАТО няма за цел да подкрепя сухопътните сили на Преходния национален съвет (ПНС). Ето защо не се извършва оперативна координация със силите на ПНС", заяви говорителят на операцията "Обединен защитник" полковник Ролан Лавоа. Той същевременно увери, че алиансът не е намалил дейността си в Либия.

"Ако погледнете ежедневните ни оперативни сводки, ще установите, че през последните дни има поне по стотина полета на ден. Броят на ударите зависи от установените опасности за цивилното население в съответствие с мисията ни", добави Лавоа.

Холандските депутати гласуваха удължаване с 3 месеца на участието на холандските въоръжени сили в операцията на НАТО в Либия, предаде ИТАР-ТАСС. Против решението гласуваха единствено социалистите и крайнодясната Партия на свободата. Това ще е третият тримесечен мандат на холандските сили в натовската операция. Християндемократите поискаха той да е и последен. Против това искане се изказа външният министър Ури Розентал.

"Макар и Муамар Кадафи да се укрива, Либия продължава да не е свободна и борбата и досега продължава", посочи той.

Холандските военни и техника не участват във въздушните удари, а само в поддържането на забранената за полети зона над Либия. В операцията участват около 200 холандски войници, 6 изтребителя Ф-16, миночистач и самолет-цистерна.