НАТО и страните от Г-7 заявиха днес, че ще останат в тесен контакт, за да вземат решение за евентуална реакция на взрива в Полша, който отне живота на двама души в село в близост до границата с Украйна, съобщава Ройтерс.

Съвместното изявление дойде след извънредна среща, която лидерите на страните от НАТО и Г-7 проведоха в рамките на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Те обсъдиха взривовете в членката на НАТО Полша, които вероятно са били причинени от ракета, произведена в Русия.

Радев: Инцидентът в Полша крие риск от дестабилизация в целия регион

"Съгласни сме да останем в тесен контакт, за да определим подходящите следващи стъпки в хода на разследването", посочиха в общо изявление лидерите на САЩ, Канада, Европейския съюз, Франция, Германия, Италия, Япония, Нидерландия, Испания и Обединеното кралство.

"Предлагаме пълната си подкрепа и съдействие за разследването на Полша“, се казва още в изявлението.

Руското министерство на отбраната отрече руски ракети да са ударили полска територия, като нарече тези съобщения "преднамерена провокация, целяща изостряне на ситуацията".

Ракети паднаха в Полша и убиха двама, задействани са военни самолети

Лидерите на НАТО и Г-7 също така осъдиха руските "варварски" нападения срещу украински градове и гражданска инфраструктура.
БТА