Насилието в Ирак достигнало най-ниското си равнище
Насилието в Ирак достигнало най-ниското си равнище / снимка: BGNES

Насилието в Ирак е достигнало най-ниското си равнище от началото на 2006 година насам, когато започна най-кървавата фаза на войната в Ирак. Това заяви заместник-командващият на американските сили в Ирак, цитиран от Ройтерс.

Генерал-лейтенант Реймънд Одиерно обяви, че нападенията в Багдад са намалели двойно от началото на тази година, а средният брой жертви на сблъсъците между сунити и шиити е спаднал от 32 на 12 дневно.

Одиерно добави, че мерките за сигурност на американските сили са довели до ограничаване на броя на атентатите, извършвани както от Ал Кайда, така и от сунитските и шиитските бунтовници.

Атентатът срещу свещената шиитска джамия Аскария в град Самара в края на февруари 2006 година сложи началото на най-голямата вълна на насилие в иракската държава, откакто започнаха военните действия на американската армия през март 2003 година.

Според Вашингтон сегашното успокояване на напрежението може да се използва, за да се даде възможност на коалиционното правителство на премиера Нури ал Малики да стабилизира своите разклатени позиции. Терористичната организация Ал Кайда обаче призова за увеличаване на атаките по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.