Нарушения на избирателния процес са констатирани в Русия
Нарушения на избирателния процес са констатирани в Русия / netinfo

Руските опозиционни партии и една от главните организации, наблюдаващи хода на руските парламентарни избори - "Голос", твърдят, че има редица нарушения на избирателния процес на територията на цяла Русия, предаде Франс прес.

Бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров, който е един от лидерите на руската опозиция, каза, че в избирателната секция в Москва, в която е гласувал, не е имало тъмна стаичка и гласоподавателите е трябвало да отбелязват предпочитанията си в бюлетините пред очите на всички, предаде Ройтерс.

По думите на Каспаров той предпочел да пусне в урната невалидна бюлетина, като написал на нея името на ръководената от него опозиционна организация "Другата Русия", уточнява Асошиейтед прес.

След като гласува, Каспаров заяви пред журналисти, че руските власти не само подправят днешния вот, но и "изнасилват цялата избирателна система".

От Комунистическата партия на Руската федерация се оплакаха, че нейни наблюдатели не са допускани до избирателните секции в цяла Русия, предаде Франс прес. В Башкортостан, в Южен Урал, цял автобус с наблюдатели от партията е бил задържан от милицията. Документите им са били конфискувани, както и документите на автобуса.

Според комунистите най-големите нарушения са свързани с подвижните урни за инвалиди. Броят на хората, които са се регистрирали да гласуват в подвижни урни, необичайно висок, казва Андрей Кличков от Комунистическата партия на Руската федерация.

В Махачкала, столицата на руската кавказка република Дагестан, е констатирано, че една от урните е препълнена и повече бюлетини не могат да бъдат пуснати в нея.

От организацията "Голос", цитираха оплаквания на журналисти, че на входа на някои избирателни секции са им искали акредитационни карти, което е незаконно.

Засега наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на Съвета на Европа не са обявили констатирани от тях нарушения.

В Москва 15 хомосексуалисти бяха арестувани, след като гласуваха в сградата на московското кметство, предаде Франс прес. В групата бил и Николай Алексеев, организатор на московския Гей парад, който два пъти беше забраняван от кмета на Москва Юрий Лужков.

По телефона от участъка, в който се намират сега задържаните хомосексуалисти, Алексеев каза, че той и неговите приятели написали върху бюлетините си "Не на хомофобите, не на Лужков!". Те отишли в московското кметство половин час преди там да се появи Лужков, известен с хомофобските си схващания. Искали да се срещнат с него, но били арестувани преди московският кмет да дойде да гласува. Засега властите нe обявиха причините за арестите на хомосексуалистите.