Източна Украйна
Източна Украйна / Gulliver/Getty Images
Украински войник бе убит, а още петима бяха ранени тази сутрин при ескалиране на боевете с проруските сепаратисти в Източна Украйна. Двете страни се обвиниха взаимно в провокация, предаде Франс прес. "Бунтовниците и (руските) окупатори организираха цинична провокация в опит да провалят мирния процес", написа във Facebook украинският президент Володимир Зеленски.

"Имаме могъща армия, тя даде силен отпор. Нашата армия контролира напълно ситуацията", увери на брифинг с журналисти президентът. "Тази провокация няма да промени политиката ни, решително напредваме към края на войната, към мира", заяви той.

Макрон се обяви за по-тесен диалог с Русия и разкритикува Германия

Боевете, които според украинската армия са едни от най-тежките в последните години, са избухнали в Луганска област, близо до селата Новотошкивка и Кримске, на по-малко от 10 км от един от трите сектора, откъдето воюващите страни миналата година изтеглиха войските си.

Рано сутринта сепаратистите се опитали да пробият фронтовата линия, обстрелвайки украинските позиции със 152- и 120-милиметрови артилерийски оръдия, с картечници и от танк, посочи пресслужбата на армията.

След това щурмови части се опитали да превземат наблюдателните постове на украинските военни, уточни началникът на генералния щаб и главнокомандващ украинските въоръжени сили Руслан Хомчак. Според него боевете са продължили няколко часа, като Киев е отвърнал с артилерийска стрелба.

Помпео: Американската подкрепа за Украйна остава непоколебима


"Дълбоко обезпокоени сме и спешно призоваваме Русия да изпълнява ангажиментите си към мира", заяви в Twitter американското посолство.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи за "жертви и от двете страни", но каза, че не разполага с подробности за сблъсъците.

Лидерът на т.нар. Луганска народна република Леонид Пасечник обвини Киев в "кървава провокация" и обстрел. "Агресивната позиция на Киев поставя под въпрос организирането на нова среща на върха за мир в Украйна през април между Зеленски и лидерите на Русия, Франция и Германия, заяви той, цитиран от сепаратистката официална информационна агенция.
БТА