/ БГНЕС
Ескалация на напрежението между Израел и Хамас. Израелската армия заяви, че в последните няколко часа израелски изтребители, бойни самолети, дронове и танкове са ударили повече от 70 цели на Хамас и "Ислямски джихад" в сектора Газа в отговор на масиран ракетен обстрел оттам по израелска територия и кръвопролитна операция предната нощ. Междувременно палестински служители и очевидци заявиха, че израелската армия е бомбардирала и студията на телевизията на Хамас "Ал Акса" в ивицата Газа, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес. Информациите за случващото се като цяло са противоречиви. 

Израел бомбардира телевизията на Хамас?

По израелска територия от Газа са били изстреляни около 200 ракети, а в отговор израелската бойна авиация е започнала да атакува "терористични мишени" по цялата територия на ивицата Газа, която е под контрола на "Хамас". Най малко двама палестинци са загинали в ответните въздушни удари, казаха от здравното ведомство в Газа.
 
Израелските военни съобщиха, че е активирана системата за противоракетна отбрана "Железен купол". Сирени предупреждават хората в застрашените райони, сред които градовете Сдерот и Офаким, да стоят близо до убежищата.

ЕС предупреди: Газа и Израел са опасно близо до нов конфликт
 
Напрежението между Израел и "Хамас" нарасна след кръвопролитна операция предната нощ. Според "Хамас" израелски войници под прикритие са прекосили снощи с цивилен автомобил границата и са влезли в престрелка с бойци на "Хамас". В размяната на огън са били убити седмина въоръжени палестинци и един израелски подполковник. Конфликтът бе последван незабавно от въздушни удари от израелска страна и залп от ракетен огън от Газа към Израел. Сред убитите палестинци е и един офицер от Бригадите "Касам" - военното крило на "Хамас", който отговарял за прокопаването на тунели под границата с Израел и за подготвянето на ракетни и други атаки срещу Израел, твърдят палестински източници, цитирани от ДПА.
 
Преди няколко дни Израел и "Хамас" постигнаха с посредничеството на Катар и Египет принципно споразумение за доставка на твърда валута и течни горива за ивицата Газа, припомня Асошиейтед прес. Споразумението е част от по-обхватни усилия за облекчаване на положението в мизерстващата Газа след 11 години на икономическа блокада от две страни - Израел и Египет. Не е ясно дали новият изблик на насилие ще попречи на този процес.

Израел: Хамас шпионира военнослужещите чрез фалшиви приложения за запознанства
 
Събитията по границата накараха израелския премиер Бенямин Нетаняху да съкрати посещението си в Париж и да се върне за консултации с шефовете на израелските служби за сигурност. След пристигането си в Израел Нетаняху изрази в "Туитър" почит към паметта на убития подполковник, чието име не бе съобщено.
 
Ръководството на "Хамас" отмени редовния седмичен протест по северозападната граница на Газа с Израел. Организаторите се позоваха на "текущото положение със сигурността".
 
От "Изедин ал Касам" - военното крило на "Хамас" - казаха, че израелските военни под прикритие са навлезли снощи на 3 километра във вътрешността на ивицата. Те убили Нур ел Дийн Барака - командир от средния ешелон в командването на "Изедин ал Касам". Палестински бойци открили колата и започнали да я преследват, но израелската авиация открила огън и загинали няколко палестинци. Празният автомобил, използван вероятно от израелците, е бил намерен овъглен след няколко поражения с ракета.
 
Израелските военни дадоха малко сведения за причините за операцията, освен че тя е била извършена от "специални части" и е била от "голямо значение" за сигурността на Израел.
БТА