/ ThinkStock/Getty Images
Израелската армия заяви, че е разкрила заговор на групировката Хамас да шпионира военнослужещи чрез сприятелявания в социалните мрежи и подвеждането им да свалят фалшиви приложения за запознанства, които дават достъп на Хамас до смартфоните им, предаде Асошиейтед прес.
 
Високопоставен служител от израелското разузнаване заяви, че движението Хамас първо се свързвало с военнослужещите във Фейсбук - често пъти чрез профили уж на млади жени - и после отношенията се прехвърляли в приложението за текстови съобщения "Уотсап". След като получила десетки рапорти от войници за необичайни съобщения, армията започнала операция под кодовото наименование "Разбито сърце".

Израелските въоръжени сили посочват, че открили в онлайн магазина за софтуер "Гугъл плей" три управлявани от Хамас приложения, които от началото на годината са били свалени от около 100 военни.
 
Служителят от разузнаването, който пожела анонимност съгласно правилата в израелските въоръжени сили, заяви, че опитите на Хамас да шпионира израелските военнослужещи в киберпространството не са нищо ново.
 
Но по думите му използваните способи да се заразяват телефони чрез зловредни мобилни приложения са съществена промяна, защото по този начин може да се установява контрол над съдържанието на съответния телефон и евентуално да се придобиват поверителни данни или да се компрометират снимките в апарата, за да бъдат използвани после за изнудване на военнослужещи.
 
Армията посочи, че първите две приложения се казвали "Гланслъв" и "Уинкчат", които били представяни като приложения за запознанства. Третото, "Голдън къп" ("Златна купа"), било уж за новини за Световното първенство по футбол в Русия.
 
Снимките били на жени, чиито снимки и лична информация били откраднати от профилите им във Фейсбук. Някои били оскъдно облечени. Разговорите се водели на разговорен иврит от израелски мобилни номера. Военните добавиха, че управляващите профилите не са действали непременно от Газа.
 
Служителят на разузнаването заяви, че благодарение на нововъведени правила за използването на мобилни телефони не са били нанесени никакви вреди.
 
"За пореден път Хамас се опита да заблуди нашите военнослужещи в социалните мрежи. И за пореден път не успя", каза служителят на брифинг за репортери в генералния щаб на армията.
 
Движението Хамас засега не е коментирало.
 
Израелските военни окачествиха това като дръзко нововъведение на движението Хамас, което разширява киберподразделението си и така управляващата в ивицата Газа ислямистка групировка търси нови начини да се конфронтира с Израел.
 
Армията заяви, че е усилила защитните си механизми чрез подобрени правила за военнослужещите, така че те да са по-малко изложени на действия за водене на кибервойна. Например в частите има офицер за свръзка, който да реагира незабавно в случай на атакувани военнослужещи. Освен това армията нарочно изпраща на военнослужещите покани за фалшиви приложения, за да изпробва бдителността им.
 
Служителят от разузнаването заяви, че само 5 процента от военнослужещите се впускат в подобни разговори и само 2 процента свалят зловредните приложения, които след това изпращат известие с предупреждението: "Този път сме свои, но следващия път ще е някой друг".
 
Армията не пожела да разкрие дали е влязла във връзка с "Гугъл" или друга компания, нито какво прави със сведенията, които е получила от хакерите. Тя заяви единствено, че сега ударението е поставено върху това военнослужещите да бъдат научени по-добре да разпознават клопките на съвременните средства за електронно общуване.
БТА