Нападението в шведското училище е било на расистка основа
Нападението в шведското училище е било на расистка основа / БГНЕС

Нападението, извършено в четвърти в шведско училище от мъж, въоръжен с хладно оръжие, е мотивирано от расизъм. Той е подбирал конкретни хора, приличащи на чужденци, съобщи шведската полиция, цитирана от ДПА.

"Има три ясни показателя (че нападението е на расистка основа)", каза полицейски говорител. "Първо, открихме няколко предмета в жилището му. Освен това той е подбирал целенасочено жертвите си в училището".

Полицията обърна внимание и на начина, по който е бил облечен, но не навлезе в подробности.

Въоръжен с меч уби учител и ученик в училище в Швеция

След нападението ученици казаха пред репортери, че са си мислели, че облеченият в черно нападател е разигравал някаква шега за Хелоуин. "Някои ученици искаха да го снимат и да докоснат меча му", каза един от тях. Други очевидци казаха, че каската на мъжа е приличала на тези на нацистките войници от Втората световна война.

21-годишният заподозрян уби помощник-учител и ученик и рани още един учител и още един ученик, преди полицията да го простреля. Полицейският говорител заяви, че всички жертви са от чужд произход.

Медиите съобщиха, че полицията е открила нож в колата на мъжа. Разследващите заявиха, че е използвал или меч, или дълъг нож при нападението, както и малък нож.

Двамата ранени все още са в болница. Както се съобщава, състоянието на ученика се подобрява, а това на учителя продължава да е тежко, но стабилно. Открити са доказателства, че атаката е била планирана и че мъжът е действал сам, заяви разследващ, цитиран от Асошиейтед прес. Полицията е открила и нещо като предсмъртно писмо, оставено от нападателя в апартамента му.

Източник: БТА