Нападателят във финландското училище е бил разпитван вчера от полицията
Нападателят във финландското училище е бил разпитван вчера от полицията / снимка: БГНЕС

Нападателят, който откри стрелба в професионално училище за възрастни в град Каухайоки, Западна Финландия и уби девет души, е бил разпитван вчера от полицията, но след това освободен, съобщи министерството на вътрешните работи.

Двайсет и две годишният ученик бил разпитван вчера, след като пуснал в Ютюб видеозапис как стреля с пистолет. Полицията обаче го освободила, тъй като нямало законова причина да го задържи, каза вътрешната министърка Ане Холмлунд, цитирана от БТА. Тя добави, че в днешното нападение е използвано 22-милиметрово оръжие. Нападателят е получил временно разрешително за този вид пистолет през август. "Това е било първото му оръжие", отбеляза вътрешната министърка.

Финландският премиер Мати Ванханен определи днешния ден като трагичен. Той изказа съболезнования на семействата на жертвите и обяви ден на траур.

Днешната стрелба в училището във Финландия е поредното кръвопролитие в нарастващия списък от убийства, извършени от ученици в колежи и университети през последното десетилетие, отбелязва ДПА. Агенцията припомня някои от най-кървавите случаи, сред които:

23 септември 2008 г. - Седем души, включително нападателят, който се самоубива, са убити, а 20 ранени, след като бившият студент по социология открива напосоки стрелба в Северноилинойския университет в Декалб, щата Илинойс.

7 ноември 2007 г. - 18-годишен ученик убива шест свои съученици, медицинска сестра и директора на училището, преди да се самоубие във финландския град Туусула.

16 април 2007 г - в Блаксбърг в американския щат Вирджиния 23-годишен студент от Южна Корея открива огън в Технологическия университет, убива 32 студенти и учители. След пристигането на полицията той се самоубива.