Нападателите от Мумбай са били част от екип от 30 души
Нападателите от Мумбай са били част от екип от 30 души / снимкa: БГНЕС

Десетимата нападатели от Мумбай са били част от група от 30 терористи, наети за самоубийствени мисии, пише американският в. "Ню Йорк таймс", като цитира заместник-началника на полицията в Мумбай Девен Бхарти. Тази информация индийската полиция получила от единствения оцелял при нападенията и арестуван атентатор. Останалите девет нападатели бяха убити от индийски командоси. Не се знае къде се намират останалите 20 души, които са били от същия екип като десетимата мумбайски атентатори. Според индийската полиция няма индикации, че те са в Индия, съобщи БТА.

Тридесетимата терористи са получили доста специализирано обучение, в това число и да водят битки по море. Обучението било в лагер на пакистанската ислямистка група Лашкар е тайба. След курса на подготовка от групата били избрани десет души. Те били затворени за три месеца в някаква къща. После били разделени на екипи от по двама души и пратени на мисията в Мумбай, разказал единственият оцелял при нападенията терорист. Той не знае каква е съдбата на останалите 20 терористи, които не са били одобрени за мумбайската мисия.

Същевременно индийската полиция каза, че разпитва пети заподозрян за нападенията, предаде Асошиейтед прес. Става дума за човек, арестуван още през февруари тази година. Сега той се намира в затвор в Северна Индия.

От полицията съобщиха, че арестантът се казва Сабаудин. При арестуването му у него били намерени рисунки на хотелите, железопътната гара и други обекти в Мумбай, които бяха атакувани през ноември. Сега той ще бъде прехвърлен в Мумбай за разпити. При нападенията в Мумбай загинаха 171 души.