коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Възрастните и хората с други заболявания са най-застрашени от коронавируса COVID-19, съобщи Би Би Си.

Заключението е на най-мащабното изследване досега на коронавируса, който започна да се разпространява в Китай и по света в края на миналата година. То е извършено от китайския център за контрол и превенция на заболяванията. Авторите са анализирали над 44 000 случая на заразени с коронавируса.

Най-високият дял смъртни случаи - 14,8%, е при хора на възраст от 80 г. и повече, установява изследването. Смъртността от заболяването е 2,3%.

Още 88 заразени с коронавирус на борда на круизния кораб в Япония

В над 80 на сто от случаите пациентите прекарват болестта умерено тежко. 13,8 на сто от заболелите я прекарват тежко, а 4,7 на сто от случаите са определени като критични. Вероятността от летален изход е малко по-висока при мъжете - 2,8 на сто, в сравнение с жените - 1,7 на сто. Няма смъртни случаи при деца. Над 12 000 души са се възстановили от коронавируса според китайските власти.

Друга рискова група за заболяването са лекарите и медицинския персонал. Общо 3019 души от работещите в здравеопазването са се заразили с коронавируса. Състоянието на 1688 от тях е тежко. Петима са починали до 11 февруари.

В изследването са посочените основните заболявания, които правят заразата с коронавируса особено опасна за пациентите. Според учените най-рискови са пациентите със сърдечно-съдови заболявания, следвани от страдащите от диабет, от хронични дихателни заболявания и от високо кръвно налягане.

В изследването се посочва, че "епидемичната крива на проява на симптомите" е отбелязала пик в периода 23-26 януари, преди да започне да спада към 11 февруари
БТА