Най-разточителният град в Италия продължава с практиката си
Най-разточителният град в Италия продължава с практиката си / снимки: Reuters, архив

Най-разточителният град в Италия продължава с порочната си практика и дори й намира оправдания във време на криза, пише в. „Кориере дела сера”.

Градчето Комитини, в провинция Агридженто, на остров Сицилия, има само 960 жители, но се прочу с деветте си регулировчици и с 65-те си общински служители. Това означава, че на 14 жители се пада средно по един общински чиновник. А деветте регулировчици  получават заплата по 800 евро месечно за 20 часа работа в град, в който няма никакви задръствания и в който всеки продължава да си паркира, където си иска.

Практиката в Комитини дори беше анализирана нашироко в статия на в. „Ню Йорк таймс” и беше посочена като пример за лошо управление и разхищение на средства.

Кметът на населеното място Нино Контино обаче оправдава политиката си с това, че ако 65-те чиновници бъдат освободени от общинската служба, то те ще останат без работа и ще напуснат родния град и дори страната. Освен това парите за техните заплати се плащали основно от областния и държавния бюджет, докато самата община плащала едва 10 процента от заплатите им, пише БТА. Това накара мнозина в Италия да се запитат какво ще стане ако всички градове приложат подобна схема. Това означава, че Германия или Финландия ще трябва да финансират Италия, защото парите й ще свършат.

А по повод на деветте регулировчици, които много често могат да бъдат открити в местния бар общинските съветници казват, че те не смеят да налагат глоби в град, в който всички се познавали и  рискували да се обидят при подобна санкция.  А пък консумирайки в заведението регулировчиците помагали на местната икономика.

Сега общинските власти са решили да изпратят около 30 пенсионери от града на круиз в Тунис, Испания и Франция. За целта е осигурено финансиране от 35 000 евро от областния бюджет, плюс още 20-процентно финансиране от общинския бюджет. После 14 ученици също ще бъдат пратени по подобен начин на круиз.

Дано Марио Монти не забележи тези отклонения от мерките за бюджетни икономии, отбелязва вестникът.