Най-новата китайска ракетна подводница забелязана за пръв път от сателит
Най-новата китайска ракетна подводница забелязана за пръв път от сателит / netinfo
Най-новата китайска подводница за балистични ракети е била забелязана за пръв път от търговски сателит, съобщи експерт от Федерацията на американските учени. Подводницата е била заснета в края на 2006 г. южно от североизточния китайски град Далиан, посочи Ханс Кристенсен, директор на ядрен информационен проект на Федерацията на американските учени. Както изглежда, тя се основава на руския модел "Виктор-3". Дългата 133 метра подводница най-вероятно може да бъде носител на балистични ракети. Предполага се, че разполага с 12 оръдия за изстрелване от морето.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обеща военна помощ на Иран на среща с гостуващия в Минск ирански министър на отбраната Мостафа Наджар. "Сътрудничеството ни с Иран във военно-техническата област се основава преди всичко на развитието на високите технологии", каза Лукашенко. Той добави, че Беларус ще реализира сделките, подписани с Иран. Не стана ясно обаче дали става въпрос за продажба на оръжие или други търговски сделки.

Наджар изтъкна от своя страна, че Беларус заема специална позиция в иранската външна политика и че сътрудничеството между двете страни се развива благодарение на взаимно разбирателство на равнище президенти. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад посети Беларус преди по-малко от два месеца и обеща солидарност пред външния натиск. Лукашенко и Ахмадинеджад са отявлени критици на Съединените щати и поддържат връзки с други страни, които имат разногласия със Запада.