/ iStock/Getty Images
Последното му голямо изригване доведе до смъртта на 347 души
Най-активният вулкан в Индонезия изригна отново в събота, изхвърляйки струи пепел високо във въздуха и изпращайки потоци лава и камъни по склоновете. Засега няма информация за пострадали хора, предава Taiwan News.

"Лавина от скали се спусна по склоновете на планината Мерапи преди зазоряване и облаци гореща пепел се издигнаха на 200 метра височина във въздуха", каза Ханик Хумайда, ръководител на Центъра за намаляване на вулканичната и геоложката опасност в Йогякарта.

Зрелищно изригване на вулкан в Исландия (ВИДЕО)

"Вулканът изхвърли горещи облаци от пепел най-малко осем пъти от сутринта, както и поредица от пирокластични потоци - смес от скали, отломки, лава и газове - на разстояние от близо два километра по склоновете му", каза Хумайда.

Високият 2 968 метра вулкан се намира на гъсто населения остров Ява близо до древния град Йогяякарта. Той е най-активният от десетките индонезийски вулкани и многократно е изригвал наскоро.

Вулканът Етна изригна за пореден път (ВИДЕО)

Индонезийският център за намаляване на вулканичната и геоложката опасност препоръча на селяните, живеещи по склоновете на Мерапи, да останат на 5 километра от кратера му и да се съобразяват с потоците от лава стичащи се от кратера му.

Последното голямо изригване на Мерапи през 2010 г. доведе до смъртта на 347 души. Индонезия, архипелаг с 270 милиона души население, е разположен на Тихоокеанския огнен пръстен, район с форма на подкова по ръба на океана, който е характерен с чести земетресения и вулканична активност. 
Агенция "Фокус"