Над 700 души задържани от руската полиция при операция „Вихър-Антитерор”
Над 700 души задържани от руската полиция при операция „Вихър-Антитерор” / снимка: БГНЕС, архив

Над 700 души са задържани от руската полиция в рамките на операция „Вихър-Антитерор" във Волгоград, съобщава Интерфакс.

„В цялата област полицаи, съвместно с кинолози и специално обучени кучета са проверили около 6000 обекта, в това число 2500 жилищни домове, със старателно обследване на чардаците и подовите части, 37 автогари и 23 железопътни гари", съобщава представител на местните власти.

Арестувани са 12 издирвани престъпници и 70 заподозрени за извършване на престъпления, предава агенция „Фокус".

Междувременно стана ясно, че волгоградският областен благотворителен фонд за социална подкрепа на населението е открил специална сметка, на която могат да бъдат превеждани средства във валута за оказване на помощ на пострадалите от атентатите, съобщава ИТАР-ТАСС.

По данни за изпълнителния директор на фонда, Денис Землянский в дните след атентатите са получени голям брой писма и обаждания с предложения за помощ от чужбина.

Старши сержантът от руската транспортна полиция Дмитрий Маковкин, който се опита да спре атентатора на волгоградската гара, бе погребан, съобщава РИА Новости.
Полицаят загина при опита си да попречи на терориста да влезе в сградата на гарата.

„Да се простят с него на централното волгоградско гробище дойдоха роднини и близки, колеги, приятели, ръководителите на силовите ведомства на региона, губернаторът и други жители на Волгоград. Маковкин бе погребан с високи почести", заяви представител на местните власти.

Дмитрий Маковкин е награден посмъртно с орден за храброст.