НАТО
НАТО / iStock/Getty Images
Над 70 процента от румънците смятат, че НАТО ще защитава Румъния в контекста на нарастването на риска от избухване на война в Украйна, според проучване на института ИНСКОП Рисърч, цитирано от сайта Зиаре.

На въпрос дали НАТО ще защити или не Румъния при евентуална война в Украйна, 70,3 процента от румънците са отговорили положително, 20,3 процента са отговорили отрицателно, а 9,4 процента не знаят или не са отговорили.

Що се отнася до принадлежността към НАТО, 76,2 процента от анкетираните са заявили, че Румъния не трябва да излиза от Северноатлантическия алианс, а 18,7 процента са на противоположното мнение. 5,1 процента не са отговорили.

Проучването сочи още, че 74,7 процента от участниците са се съгласили с твърдението: "Съществуването на американски военни бази в Румъния би помогнало за отбраната на страната в случай на външна агресия", 20,6 процента са заявили, че не са съгласни, а 4,7 процента не са отговорили на въпроса.

Също така 72,6 процента от анкетираните смятат, че Европейският съюз би трябвало да създаде своя собствена армия за отбрана на страните членки, 20,8 процента са на обратното мнение, а 6,5 процента са заявили, че не знаят или не са отговорили.
БТА