Над 5600 уебсайта в интернет са свързани с Ал Кайда
Над 5600 уебсайта в интернет са свързани с Ал Кайда / netinfo

Над 5600 уебсайта разпространяват идеологията на терористичната мрежа Ал Кайда, като всяка година се появяват по около 900 нови сайта, свързани с групировката.

Това съобщава днес излизащият в Лондон арабски вестник "Ал Кудс ал араби", като се позовава на Ройтерс. Според агенцията властите в Саудитска Арабия са определили интернет като арена на истинската битка с екстремистите, чиято цел е да премахнат подкрепяната от САЩ управляваща династия.

Данните са от изследване, оповестено в саудитската столица Рияд в рамките на конференция в областта на информационните технологии и националната сигурност, организирана от саудитското разузнаване, пояснява БТА. Според автора на изследването, саудитеца Халид ал Фарм, въпреки спирането на сайтове на Ал Кайда, появяването на нови продължава да се увеличава. Той обясни, че поддържаните от Ал Кайда уебстраници често сменят интернет адресите си, за да не бъдат открити и се появяват отново на друго място.

По-рано тази седмица саудитските сили за сигурност пуснаха свой уебсайт в опита си да засилят диалога с обществото и да променят отрицателния си имидж. Новият сайт дава възможност на хората да изпращат информация за съмнителни дейности, без да разкриват самоличността си.

Според Халид ал Фарм истинската битка с Ал Кайда вече е на информационно ниво. Анализатори смятат, че терористичната групировка е придобила по-скоро идеологичен облик и разпространява идеите си сред симпатизанти, които действат самостоятелно. Цитиран от "Ал Кудс ал араби" специалист заявява, че новите врагове трябва да се търсят в интернет и по-специално в чат-стаите.