Над 15 млн. деца са станали жертви на насилие през 2014 г.
Над 15 млн. деца са станали жертви на насилие през 2014 г. / БГНЕС

Милиони деца по света са станали жертви на тежко насилие, разрушение и принудително изселване през 2014 г., заяви Международният фонд на ООН за децата - УНИЦЕФ, цитиран от ДПА.

"Никога в най-новата история толкова много деца не са били изложени на такава неописуема бруталност", каза директорът на УНИЦЕФ Антъни Лейк, имайки предвид деца, които са били отвлечени, мъчени, изнасилвани или продадени в робство.

УНИЦЕФ съобщи, че над 15 млн. деца са станали жертви на насилие в сегашните конфликтни зони - Ирак, Сирия, Газа, Украйна, Южен Судан и Централноафриканската република. Според хуманитарни организации десетки хиляди деца са били принудително взети за войници или малтретирани от въоръжени групировки. На много места е нараснал е броят на нападенията срещу училища и болници.

В 50-дневната война между Израел и палестинското движение Хамас в Газа са били убити 583 деца, а са ранени над 3 хиляди. В Ирак през тази година най-малко 700 деца са били ранени или убити. Гражданската война в Сирия е засегнала по различен начин над 7,3 млн. деца. 1,7 млн. от тях са станали бежанци.

УНИЦЕФ пресмята, че 230 млн. деца по света живеят в страни и региони с въоръжени конфликти.

Източник: БТА