"Каталуния, това е Испания", скандираха днес стотици хиляди каталунци по улиците на Барселона. Това стана 48 часа след провъзгласяването на "Каталунска република", което наля масло в огъня, предаде АФП.
 
Събралите се в центъра на Барселона с призива за единство на Испания приветстваха политици и представители на централните власти, присъединили се към шествието. Лидери на партии, защитаващи испанското единство сред управляващите консерватори, либерали и социалисти се обединиха под мотото "Ние сме Каталуния. Здрав разум за съвместно съществуване", отбелязва ДПА. Някои от демонстрантите скандираха "Пучдемон в затвора".

ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В БАРСЕЛОНА
 

БГНЕС


Испанското правителство отстрани от длъжност каталунския премиер Карлес Пучдемон и министрите му след обявяването на независимостта на Каталуния в петък. Испанският премиер Мариано Рахой разпусна регионалния парламент и обяви избори в областта на 21 декември.
 
"Сега да, ще гласуваме", скандираха участниците в днешната демонстрация. Според организаторите целта на марша е да защити испанското единство и да отхвърли "безпрецедентната атака в историята на демокрацията".
 
Испания: една предизвестена катастрофа

Днешната акция на каталунци срещу отделянето на областта от Испания е втората за месец. Преди три седмици друга проява събра 350 000 участници според оценки на полицията.
 
Близо 1,1 милиона души са участвали в похода в Барселона срещу отделянето на Каталуния от Испания, според говорител на организацията Каталунско гражданско общество. Това рязко се разминава с информацията на барселонската полиция, според която участниците в демонстрацията са били 300 000.
 

Каталунското гражданско общество организира днешната демонстрация, както и първия протест срещу отделянето на Каталуния от Испания на 8 октомври, в който според организацията са се включили над 1 милион души.
 
Опозиционният лидер в каталунския парламент Инес Аримадас от партията Сиудаданос участва в днешния поход и призова за възстановяване на здравия разум и демокрацията в областта.
БТА