Началник на израелската армия подаде оставка
Началник на израелската армия подаде оставка / netinfo

Началникът на генералния щаб на израелската армия генерал Дан Халуц подаде снощи оставка, съобщиха информационните агенции.

Генерал Халуц е изпратил писмо с оставката си на министъра на отбраната Амир Перец и на премиера Ехуд Олмерт. Асошиейтед прес посочва, че за да влезе в сила оставката, тя трябва да бъде приета и от Перец, и от Олмерт.

Генерал Дан Халуц бе подложен на натиск да се оттегли заради неуспеха на войната през лятото с ислямистката групировка Хизбула в Ливан. Премиерът Ехуд Олмерт напразно се опита да го убеди да отложи оставката си, за да изчака заключенията на анкетната комисия за конфликта.

Генерал Халуц, както и Олмерт и Перец, бяха остро критикувани от медиите и общественото мнение след операциите срещу "Хизбула".

Генерал Халуц аргументира оставката си, както обяснява в писмото, че по този начин възнамерява да поеме отговорност за изхода на войната. Досега началникът на генералния щаб на израелската армия устояваше на натиска, упражняван върху него от общественото мнение, като обясняваше, че оставката би била "лесно решение".