/ iStock/Getty Images
Мъж, който се опитал да подпали наборен център в Сибир, бе осъден на 12 години затвор в Русия, предаде Ройтерс. Той бе признат за виновен по обвинение в "терористичен акт".

По данни на ТАСС решението на военен съд в Екатеринбург е първата присъда за тероризъм в Русия за подобно престъпление.

Владислав Борисенко подпалил наборен център в сибирския град Нижневартовск през май. Пожарът обхванал площ от около един квадратен километър, но няма пострадали.

Москва опитва да спре бягащите от мобилизацията руснаци

Мъжът получи 12-годишна присъда, като първо ще лежи в затвор, а след това ще бъде прехвърлен в наказателна колония със строги мерки за сигурност. Той има право да обжалва.

Борисенко извършил нападението заедно с друг мъж. И двамата се признали за виновни, като според ТАСС им е било обещано парично възнаграждение от трета страна.

Откакто Русия нападна Украйна през февруари миналата година, много наборни центрове в страната бяха подпалени - инциденти от различна степен на сериозност.

През септември Владимир Цимлянски, високопоставен член на руския генерален щаб, каза пред правителствен вестник, че тези атаки са се превърнали в проблем, и предупреди, че те може да бъдат разглеждани като терористични актове, които се наказват с до 15 години затвор, отбелязва Ройтерс.

Президентски указ, издаден днес, гласи, че в Русия ще започнат проверки за оръжия и експлозиви в колите в регионите с високо равнище на "терористична заплаха".
Анелия Пенкова/БТА