Мюсюлманите във Великобритания - най-патриотично настроените в Европа
Мюсюлманите във Великобритания - най-патриотично настроените в Европа / cнимка: Reuters

Мюсюлманите във Великобритания са най-патриотично настроените в Европа, но в някои части на страната над 25 на сто от тях все още не се чувстват британци. Това сочат резултатите от изследване, финансирано от милиардера филантроп Джордж Сорос, публикувани в електронното издание на вестник "Таймс".

Средно 78 на сто от мюсюлманите във Великобритания се самоопределят като британци, въпреки че в Източен Лондон показателят е с 6 процента по-нисък. Във Франция и Германия като французи и германци се определят съответно 49 на сто и 23 на сто от мюсюлманите, пише БТА.

Резултатите от изследването, извършено въз основа на над 2000 подробни интервюта, предполагат, че във Великобритания последователите на исляма може би са по-добре интегрирани отколкото в други страни.

Докладът изглежда опровергава предишно изследвано, направено в страната, според които мюсюлманите не успяват да приемат ценностите на британското общество. Дебатите около интеграцията на близо 20-те милиона мюсюлмани, които живеят в Европа, се изостриха през ноември след референдума в Швейцария, забраняващ издигането на минарета, припомня изданието.

Според изследването, финансирано от "Сорос", степента на религиозност не влияе върху патриотизма на мюсюлманите. Получените резултати съща така сочат, че според 55 на сто от мюсюлманите в Европейския съюз през последните пет години религиозната и расова дискриминация се е засилила.