Мюсюлманинът на корицата на „Шарли Ебдо” не бил Мохамед
Мюсюлманинът на корицата на „Шарли Ебдо” не бил Мохамед / снимка: Reuters
Мюсюлманинът на корицата на "Шарли ебдо" не бил Мохамед
56709
Мюсюлманинът на корицата на "Шарли ебдо" не бил Мохамед
  • Мюсюлманинът на корицата на "Шарли ебдо" не бил Мохамед

Нарисуваният мюсюлманин на корицата на списание "Шарли Ебдо" не е пророкът Мохамед, обясни пред Дарик Жерар Биар - главен редактор на френския сатиричен седмичник.

Последното издание на "Шарли Ебдо" беше определено от световните медии като "обидно за исляма". На първа корица списанието публикува рисунка на мюсюлманин в количка, бутана от ортодоксален евреин, а на задната има гол мъж с чалма, когото снимат с филмова камера.

Биар обясни, че подигравката не е с Мохамед, а с филма, който се подиграва с Мохамед. След излизането на новия брой в сряда Париж обяви, че днес ще бъдат затворени френски мисии и училища в 20 държави, тъй като не се изключват размирици след петъчната молитва.

Ето какво каза за карикатурите и за отношението между политиката и религията Жерар Биар: „Настоящата ни главна страница не обижда никой - виждате ли пророка Мохамед в нея? Не. Нито един от двамата персонажи не е Мохамед - те са просто един мюсюлманин и един евреин. Картинката е "препратка" към френската комедия "Недосегаемите", в която се разказва за един инвалид и неговия помощник, която стана много сполучлива по кината из целия свят".

„Ние коментираме новините. Ние сме сатиричен политически седмичник. Като има една толкова силна и полемична новина, която върви цяла една седмица - много ясно, че няма как да я избегнем! Да не говорим, че сюжетът на този филм се вписва в рамката на нашата редакторската линия, която е да се борим срещу религиите и срещу тези, които ползват религиите за политически цели. Вписва се в нашите задължения като журналисти и коментатори", обясни Жерар Биар.

Според него религиозни лидери, които от много време искат и политическа власт, трябва да се научат, че ставайки политическа сила, те вече подлежат на същите критики като всички останали политици.