Мюсюлмани и араби в САЩ притеснени след нападението във Форт Хууд
Мюсюлмани и араби в САЩ притеснени след нападението във Форт Хууд / снимка: Reuters

 

Мюсюлмани и араби в Съединените щати се опасяват от физически и вербални нападения, след като военен психиатър от арабски произход уби 13 души във военна база в Тексас в четвъртък, предаде Ройтерс.

39-годишният майор Нидал Малик Хасан открил огън с два пистолета срещу военнослужещите във Форт Хууд, като извикал "Аллах акбар!" (Бог е велик).

Хасан, който беше прострелян на четири места и е в кома, е роден в САЩ, а родителите му са палестински имигранти. Според лекарите някои от раните му са сериозни и не е сигурно дали ще оцелее. Мотивите за нападението все още не са известни, но полицията проверява жилището, компютъра и личните му вещи.

Според анализатори в медийните съобщения за трагедията етническата принадлежност и религията на Хасан са били подчертавани прекомерно. Андрю Грант Томас от Института за расови и етнически изследвания в Охайо казва, че някои политици използват случая, за да разпалват страхове от ислямски екстремизъм.

Арабски и мюсюлмански групи в САЩ твърдят, че се страхуват от ответен удар, въпреки че говорителят на министерството на правосъдието заяви, че няма сведения за такива инциденти след стрелбата.

Арабската и мюсюлманската общност в Съединените щати осъдиха нападението и поднесоха съболезнованията си на жертвите. Те подчертаха, че няма политическа или религиозна идеология, която да оправдава такова насилие.