Папа Франциск
Папа Франциск / БТА
Италианският съдия Розарио Ливатино, убит на 37 години от сицилианската мафия през 1990 г., беше обявен вчера за блажен - последният етап преди провъзгласяването за светец от Римокатолическата църква, предаде Ройтерс.

Ливатино е застрелян от група наемни убийци на мафията в колата си, докато пътувал по магистрала в Сицилия. Въпреки рисковете той отказвал да се движи с въоръжен ескорт. Магистратът ръководил множество разследвания срещу мафията във време, когато сицилианските кланове водели истинска война. Ливатино беше обявен за блажен на литургия в катедралата в Агридженто в Сицилия. По време на беатификацията в църквата беше изложена като реликва стъклена кутия с окървавената му риза. Служейки на общото благо като почтен съдия, който никога не се е поддавал на корупцията, той се стремеше да съди не за да осъжда, а за да реабилитира, заяви папа Франциск след молитвата си. "Неговият пример трябва да бъде за всеки, и особено за съдиите, стимул да са предани защитници на законността и свободата", допълни папата. При посещение в Сицилия три години след убийството на Ливатино, папа Йоан-Павел Втори го нарече "мъченик на справедливостта".

Човекът, който се опълчи срещу страховитата калабрийска Ндрангета

Ливатино беше един от първите магистрати в Италия, въвели мерки като конфискацията на имущество и авоари на мафиотите. Беше разбрал, че това би довело до отслабване на клановете, че така те ще изгубят контрол и обществен престиж, отбеляза Луиджи Чоти, свещеник, известен с борбата си срещу мафията.
БТА