/ iStock/Getty Images
Службата за борба с мафията в Калабрия разкри глобална финансова мрежа в услуга на италианските мафиотски структури Ндрангета, Коза Ностра и Камора, с фонд от 500 милиарда евро. Парите са били укривани в различни банкови сметки, скрит в призрачни банкови сметки в цял свят и са били управлявани от италианеца Роберто Рекордаре, съобщи албанската телевизия „Ора нюз”.

Рекордаре е калабриец родом от община Палми в провинция Реджо Калабрия. Той е собственик на женския отбор по волейбол „Golem Volley” и на базираната в Малта компания за електронен софтуер „Golem”, която предоставя услуги на публичната администрация.

500 милиарда евро мръсни пари на Коза Ностра, Ндрангета и Камората са препрани чрез инвестиции в цял свят, благодарение на добре структуриран финансов лабиринт. Парите са депозирани в банкови и европейски институции, много от които са включени в черния списък като данъчни убежища. Сред тях са националната банка на Дания, Bank of London и Дойче банк.

Според антимафиотите, „Роберто Рекордаре е бил запазеният човек на Ндрангета, икономическият и финансов мозък на Камората, Коза Ностра и Ндрангета, способен да препере големи суми пари, спечелени от трафик на наркотици, оръжия, опасни отпадъци, незаконни залагания, спекулации с публични търгове, корупция, изнудване, измами и заплахи”.

Разследването установи, че след прехвърлянето на парите на своите клиенти, калабрийският брокер е заличавал следите от банковите операции.
Роберто Рекордаре е разследван в процес с кодовото име „Eyphemos”, който разкри връзките му с мафиотските кланове на Аспромонте, Парело-Галиостро и Алваро.

Рекордаре е управлявал парите на мафиотите, като е регистрирал офлайн разплащателни сметки на името на несъществуващи лица като чужди граждани от Източна Европа или Саудитска Арабия.

Подчертава се, че това е най-голямата операция на италианските власти срещу мафията, в която са разкрити огромни суми. Откритите 500 милиарда евро се равняват на половината от сумата на Фонда за възстановяване, която Европейският съюз трябва да предостави на Италия.

Разследването е установило, че ОАЕ са често посещавана от Рекордаре дестинация. По време на пътуване до Дубай, за да избегне финансовия контрол, той е изхвърлил в кошчето облигации на стойност 100 милиарда евро, а у себе си е държал облигации на стойност 36 милиарда евро.
Според италианските антимафиоти, Роберто Рекордаре се е подготвял чрез специални и скрити банкови сметки да прехвърля големи суми пари в страни извън Европа, където американското влияние не е голямо. В един от компютрите е открита личната карта на литовски гражданин, в която са налети 2 милиарда евро.

Обект на разследване от италианската антимафия са и хуманитарни операции, използвани като прикритие за прехвърляне на средства, които никога не са били използвани за благотворителни дейности.
 
БГНЕС