/ iStock/Getty Images
Административен съд в южния френски град Монпелие осъди държавата за нечовешко и унизително отношение към затворници, държани в затвора в Перпинян, предаде Анадолската агенция.

Затворник № P01135809: Намръщеният Доналд Тръмп позира за снимка в ареста

В решението на съда се казва, че условията в затвора нарушават правата на задържаните и те са подложени на малтретиране от страна на надзирателите.
 
Неотдавнашният доклад на Генералния инспекторат, представен на съда, показва, че капацитетът на затвора е запълнен на 280% и че повече от 300 задържани споделят около 130 легла.

"Някои от тях спят на матраци на пода - матраци, пълни с дървеници. Мухълът се вижда навсякъде, по стените и в тоалетните, които понякога са запушени", се казва в доклада, като се допълва, че има счупени прозорци, а електрическата мрежа е повредена, което създава риск от пожар за затворниците.

За кратко на свобода: Затворници избягаха, хванаха ги докато хапват палачинки

 
Съдът нареди на държавните органи да гарантират, че спалните помещения ще бъдат ремонтирани и подобрени. В кратък срок пожарните заплахи ще бъдат отстранени и ще бъдат започнати разследвания срещу надзирателите за злоупотреба и унижение на затворниците.
БГНЕС