Москва нареди арест на украинския националист Дмитрий Ярош
Москва нареди арест на украинския националист Дмитрий Ярош / БГНЕС

Басманният съд в Москва удовлетвори искането на следствието за задочен арест на обявения за международно издирване лидер на украинската ултранационалистическа групировка "Десен сектор" Дмитрий Ярош, съобщиха за ИТАР-ТАСС източници от съда.

Ярош е обвинен за извършване на престъпления по няколко члена на Наказателния кодекс на Руската федерация - "публични призиви за извършване на терористична и екстремистки дейности, осъществени с използване на средства за масова информация".

Според следствието в своите изказвания Дмитрий Ярош публично призовава антируските сили към екстремистки действия и терор на територията на Русия, посочва БГНЕС.

Миналата седмица Следственият комитет на Русия обяви за международно издирване лидера на украинската националистическа групировка „Десен сектор".

Десен сектор" е клон на радикалната националистическа организация „Тризуб" (Тризъбец), свързвана с украинския национален герой Степан Бандера. Той е обвиняван и от руснаци, и от поляци, че е хитлеристки колаборационист. Затворник и на поляци, и на германци, Бандера води дълги години нелегална партизанска война със съседите на днешна Украйна. Обвиняван за етническо пречистване на западноукраински области, Бандера продължава да бъде герой и за днешните украински националисти, наричани „бандеровци".