/ БТА
На места отново ще има "Северно сияние"
Силна геомагнитна буря се насочва към Земята, като очакванията са тя да ни удари през уикенда - 5 и 6 октомври.

 
Явлението е толкова мощно, че се очаква отново да се види хипнотизиращо изображение на Северното сияние, но според НАСА това ще стане само в няколко американски щата.

Как магнитните бури влияят на здравето ни?

Центърът за прогнозиране на космическото време на Националната администрация за океаните и атмосферата в САЩ (NOAA)  издаде предупреждение за геомагнитна буря G3 късно в четвъртък, след като са регистрирани две силни изригвания от слънцето в рамките на 48 часа по-рано тази седмица.

Слънцето далеч не е скучно и понякога има тези големи експлозии, които наричаме слънчеви бури“, каза пред Newsweek Питър Галахър, ръководител на отдела по астрономия и астрофизика и директор на обсерваторията в Дъблинския институт за напреднали изследвания.

"Тези експлозии пренасят горещ газ и магнитни полета далеч от слънцето и много от тях просто излизат в слънчевата система и никога не удрят Земята. Но когато тези топки от горещ газ и магнитно поле идват тук, те могат да причинят полярни сияния", допълни ученият.

Северно сияние озари небето над Великобритания, Германия, Ирландия (СНИМКИ)

„До събота или неделя тези слънчеви бури ще засегнат Земята и когато го направят, ще има полярно сияние“, каза Галахър и посъветва, че може да си струва хората и от други части на света да погледнат към небето за всеки случай.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня