Как магнитните бури влияят на здравето ни?
Как магнитните бури влияят на здравето ни? / Dariknews.bg, архив

Очакват ни силни магнитни бури. Слънчевите изригвания започнаха на 23 юли, но пикът им ще се усети именно на 26 юли, съобщава NOVA. Влиянието на външни фактори като слънчевите изригвания върху нашето тяло в момента са само част от науката. На практика те нямат значение, обясни кардиологът д-р Сотир Марчев. Той препоръчва да обръщаме внимание на здравето си ежедневно и да се фокусираме върху неща, които можем да променим - като храненето и консумацията на алкохол, а не да се замисляме за слънчевите изригвания.

Пикът на мощните магнитни бури ще е във вторник

„Магнитното поле влияе на човека и неговото здраве. Ние сме физически тела, на които влияят всички закони на физиката", каза кардиологът д-р Сотир Марчев. Той се позова изследване, цитирано през април 2014 година в медицинско издание. Статията касаела метаанализ на големите проучвания за инсултите при човека. Събрани били 11 000 пациенти от проучвания в Европа, Австралия и Нова Зеландия. Оказало се, че в дните с повишена геомагнитна активност инсултите са с 19 на сто повече отколкото през останалите дни.


„Това на практика има значение в теоретичната медицина. В практичната обаче тези неща нямат значение. Магнитното поле е навсякъде около нас и не можем да избягаме от него - то ни въздейства еднакво независимо дали сме у дома или на улицата. Затова ние убеждаваме нашите пациенти да се борят с неща, които могат да променят - да контролират теглото, храненето си, а не да се занимават с магнитното поле", коментира още д-р Марчев.

Източник: Nova.bg