Мощни експлозии в Афганистан, камикадзета се взривиха на входа на летище
Мощни експлозии в Афганистан, камикадзета се взривиха на входа на летище / снимка: Reuters

Въоръжени нападатели са предприели днес множество атаки на различни места в Кабул, съобщи източник от НАТО, цитиран от Ройтерс. Последно талибаните в Афганистан съобщиха, че са нападнали комплекса на президентския дворец на Хамид Карзай, допълва агенцията.

Говорител на Международните сили за подпомагане на сигурността (ИСАФ) посочи, че засега няма данни за жертви. По думите му коалиционните войски и афганистанските сили за сигурност правят каквото е необходимо в отговор на нападенията.

Афганистанските талибани поеха отговорност за атаките в Кабул и други градове в Афганистан, посочи ДПА. Говорител на бунтовниците заяви, че десетки тежко въоръжени бойци са взели участие в нападенията в провинциите Кабул, Логар, Пактия и Нангархар. По думите му атаките са начало на пролетната офанзива на талибаните срещу афганистанските и чуждестранните сили.

Очевидци и представители на властта, цитирани от Ройтерс съобщават, че въоръжени мъже са нападнали западни посолства в строго охранявания дипломатически квартал в центъра на Кабул и парламента в западната част на града.

Това е една от най-дръзките акции на талибаните в столицата, откакто през 2001 г. те бяха свалени от власт в Афганистан. Тя заплашва да засили безпокойството преди планираното изтегляне на чуждестранните войски до края на 2014 г. Талибаните заявиха, че главните мишени на атаките в Кабул са били посолствата на Германия и Великобритания и щабквартирата на коалиционните сили.  Говорител на ИСАФ уточни, че се водят боеве близо до посолствата на САЩ, Русия и Германия и при обекти на коалиционните сили.

Нападателите са изстреляли граната, която е паднала пред входа на къща, използвана от британски дипломати. Две ракети са улучили вишка на британското посолство, а други три са поразили посещаван от чужденци супермаркет край дипломатическата мисия на Германия. В посолствата са били пуснати сирени за тревога. Засега няма коментар от служители на дипломатическите представителства, допълва БТА.

Парламентът и руското посолство също са били обстрелвана с ракети, каза парламентарен говорител, цитиран от Ройтерс. По думите на депутат повечето народни представители са напуснали парламента преди атаката. Някои парламентаристи са отишли да се бият срещу нападателите. Според афганистански медии талибаните са щурмували хотел „Стар”, който се намира близо до президентския дворец и иранското посолство, и от сградата се издига черен дим, посочва Ройтерс.

Най-малко един от бунтовниците е убит при престрелките в Кабул, съобщи началникът на местната полиция. В източната провинция Пактия бунтовниците са превзели четириетажна сграда близо до централата на полицията. Хеликоптер на коалиционните сили обстрелва сградата.

Паралелно с координираните нападения в Кабул, няколко камикадзета атакуваха афганистански правителствени сгради близо до американска база в провинция Логар, южно от Кабул, предаде АФП. Две камикадзета са се взривили на летището в Джалалабад, в Източен Афганистан, което е важна база на НАТО в страната.