/ iStock/Getty Images
Тропическата буря Ида може да удари като мощен ураган през уикенда крайбрежието на САЩ в Мексиканския залив около град Ню Орлиънс, предаде Ройтерс.

Бурята е набрала сила през изминалата нощ, съобщи днес американският Национален център за ураганите (НЦУ), който издаде съответните предупреждения за голяма част от района.

Експерти съветват как да се предпазим от мълния

Снощи губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс обяви извънредно положение.

Възможно е южният американски щат да бъде връхлетян от ураганни ветрове със скорост от около 177 километра в час, с пориви, достигащи към 210 км/ч, заявиха метеоролози.

Губернаторът на Луизиана призова местните жители да се подготвят за наближавощото природно бедствие. "Този вид опасности създават допълнителни трудности, защото времето за подготовка е изключително кратко. До събота вечерта всеки трябва да е на мястото, където възнамерява да прекара бурята", каза Едуардс.

21 загинали и дузина в неизвестност след урагана „Хенри"

Прогнозите са в следващите часове бурята да премине близо до или над Западна Куба, докато се придвижва на север със скорост от 24 км/ч, заяви НЦУ.

Очаква се обаче, когато преминава над топлите води на Мексиканския залив, Ида рязко да набере сила и скорост и да създаде опасност за крайбрежието на американските щати Луизиана, Мисисипи и Алабама, казаха метеоролозите.
БТА