Младите шофьори с най-голям риск от допускане на катастрофа, сочи проучване
Младите шофьори с най-голям риск от допускане на катастрофа, сочи проучване / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Младите шофьори на възраст между 18 и 24 години са изложени на пет пъти по-голям риск от допускане на катастрофа, сравнено с водачите от възрастовата група 32-64 години. Това съобщава вестник "Дерниер йор", като се позовава на данни от изследване на Белгийския институт за пътна безопасност.

Установено е, че пътните инциденти са най-честата причина за смърт при младежите от посочената възрастова категория, съобщава БТА. Официалната статистика и резултатите от проучването се разминават, тъй като при проверката на института са взети предвид катастрофите с материални щети, а не толкова случаите с жертви и ранени.

Според данните, младите момичета зад волана допускат катастрофи по-рядко във времето, но рискът при тях е дори двойно по-голям спрямо момчетата, ако се вземе предвид изминатият пробег в километри. Анализът установява, че макар момчетата да правят по-малко катастрофи, предизвиканите от тях инциденти обикновено са по-тежки. Друг извод е, че най-критични са първите 1000 километра пробег, след като младият водач получи свидетелство за правоуправление.

На основата на изследването се обмисля новите шофьори да бъдат задължени да сядат зад волана в първоначалния етап само с придружител, да не возят пътници на възраст, близка до тяхната, както и да нямат правото да карат нощем.