В град Хараре в Зимбабве Муцикира прекарва времето си в обучение на хора с увреждания, пише Voice of America (VOA).

Той е 22-годишен и е с церебрална парализа. Младият мъж се надява, че неговата упорита работа ще му помогне да представи Зимбабве на Зимните игри на Спешъл Олимпикс в Канада, които ще се проведат от 27 февруари до 2 март тази година.

„Ако получа възможността да се състезавам на Олимпиадата, ще бъде наистина вълнуващо. Казвам на хората с увреждания, че те също могат да се състезават“, казва той.

Въпреки че има церебрална парализа, заболяване, което засяга способността на човек да се движи, Муцикира има положителна нагласа към настоящето и бъдещето.

Неговата баба, която се грижи за него от тригодишен, казва, че не е можела да си представи внука си да тренира и да се състезава по този начин. И за това е благодарна на Бога.

„Той е само на 22 години и обучава други деца с увреждания. Не е за вярване“, казва тя.

Статистиката на Зимбабве сочи, че от 16 милиона души население повече от 1,4 милиона са с увреждания.

Организациите на хората с увреждания в страната настояват за промяна на законодателството. Според тях действащият закон не отговаря на нуждите им.

Ако законопроектът бъде приет, много други услуги, до които те нямат достъп в момента, ще бъдат възможни.

Политиката на Зимбабве гласи, че хората с увреждания трябва да имат равни права на работа, образование и здравеопазване. Според правителствените служители някои разпоредби от Националната политика за хората с увреждания се прилагат. Но новият закон ще гарантира пълноценното и равноправно упражняване на всичките им права, пише Voice of America (VOA).

Междувременно Муцикира продължава да обучава и насърчава хората с увреждания да следват мечтите си.
 
Voice of America (VOA)