Съобщението за бомбена заплаха, което беларуските власти посочиха като основание за принудителното приземяване на пътнически самолет на авиокомпания "Райънеър" в Минск, е било изпратено по имейл едва след отклоняването на полета, заяви швейцарският интернет доставчик "Протон текнолъджис", цитиран от Ройтерс.

"Не сме видели достоверни доказателства, че беларуските твърдения са верни", каза интернет доставчикът. "Ще подкрепим европейските власти в техните разследвания след получаване на правно искане", заяви компанията.

„Имате бомба на борда“, казали от Минск на екипажа на отклонения самолет

Беларуските власти казаха, че са наредили на самолета, който се намирал във въздушното пространство на Беларус, пътувайки от Гърция за Литва, да се приземи в Минск в неделя заради бомбена заплаха от ислямистката групировка Хамас.

След приземяването на самолета бяха арестувани журналистът дисидент Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

„Отвлеченият“ от Лукашенко самолет: Кой е Роман Протасевич? 

Хамас отрече да знае или да е свързана с бомбена заплаха, а европейските лидери обвиниха Беларус в спонсорирано от държавата пиратство.

Базираната в Лондон изследователска група "Досией сентър" публикува, както заяви тя, имейл, съдържащ въпросната заплаха на Хамас. Електронното писмо било изпратено 24 минути, след като беларуските власти предупредили екипажа на самолета, че има бомбена заплаха.

ЕС обсъжда какви санкции да наложи на Беларус заради отклонения самолет
БТА