Ръководителят на ЕС Шарл Мишел и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се споразумяха да търсят по-тясно сътрудничество, след като турският лидер поиска да се върне към преговорите за членство в Европейския съюз, предаде АФП.

Двамата се срещнаха във Вилнюс в навечерието на срещата на върха на НАТО, след като Ердоган заяви, че Турция няма да одобри кандидатурата на Швеция за членство в алианса без съживяване на преговорите за членство в ЕС.

В Twitter Мишел приветства "добрата среща“ и добави, че те са "проучили предстоящите възможности за връщане на сътрудничеството между ЕС и Турция на преден план и за активизиране на нашите отношения".

Турция е официален кандидат за членство в Европейския съюз от 2005 г. и претендент за членство от много преди това, но преговорите отдавна са в застой и нямат признаци на живот.

Отделно от това Турция, член на НАТО, блокира опита на Швеция да се присъедини към военния алианс, обвинявайки Стокхолм, че приютява кюрдски активисти, обвинявани от Анкара в тероризъм.

С изненадващ ход преди срещата на върха на НАТО утре, Ердоган свърза двете дипломатически блокирания, като поиска от съюзниците от НАТО, които са и членове на ЕС, да разчистят пътя на Турция.

"Първо отворете пътя за членството на Турция в Европейския съюз, а след това ще го отворим за Швеция, както го отворихме за Финландия", каза той, преди да отлети за Литва.

След като пристигна във Вилнюс, Ердоган прекъсна разговорите с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, за да проведе непланирана среща на четири очи с Мишел от ЕС - преди да се срещне с шведския премиер Улф Кристершон.
БГНЕС