/ БГНЕС
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще посети САЩ на 27 януари. В столицата Вашингтон министър Петкова ще проведе срещи с представители на Държавния департамент, Департамента по търговия, Департамента по енергетика и други. Предвижда се да бъдат обсъдени въпроси от общ интерес за двете страни в областта на енергетиката.

България и САЩ развиват стратегическо партньорство в областта на енергетиката. Приоритет за двете страни е гарантиране на енергийната сигурност чрез диверсификация на доставките на ресурси.

Теменужка Петкова: Балкански поток не се бави, изпълнява се в срок

През последните месеци се активизира българо-американското енергийно сътрудничество. Рамката на това сътрудничество беше очертана след посещението на българския премиер Бойко Борисов при американския президент Доналд Тръмп в Белия дом в края на миналата година. САЩ се ангажираха да подпомогнат България с експерти в енергийната сфера, които вече посетиха страната ни, за да се запознаят на място с положението.

Американската компания "Уестингхаус" подписа договор за модернизация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", което ще позволи удължаването на живота на двата блока.

България чрез съответните енергийни компании закупи 20% дял от бъдещия терминал за втечнен природен газ, който ще се изгради в гръцкото пристанище Александруполис. От там най-вероятно по бъдещия интерконектор между България и Гърция ще потече американски природен газ. Страната ни вече внася малки количества американски газ от миналата година, които имат важно значение за диверсификацията на източниците.

Петкова: Строежът на интерконектора с Гърция трябва да приключи през октомври

След стартирането на газопровода "Турски поток" на 8 януари 2020 г. в Истанбул от президентите Владимир Путин и Реджейп Тайип Ердоган, Държавният департамент се обяви срещу преминаването на втората отсечка от тази тръба през територията на България.
БГНЕС