Министър: Атентатът на Домодедово демонстрира недостатъци в транспортната сигурност
Министър: Атентатът на Домодедово демонстрира недостатъци в транспортната сигурност / снимка: Reuters, архив

 

Терористичния акт на летището "Домодедово" демонстрира недостатъците на цялата система за транспортна сигурност, каза министърът на вътрешните работи на Русия Рашид Нургалиев, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите му атентатът, в който загинаха 35 и бяха ранени около 200 души, е показал, че целият комплекс от мерки за сигурност на транспорта има пропуски и са налице несъвършенства в координацията между различните ведомства. Нургалиев добави, че има несъвършенство в нормативната уредба, поради което подразделенията на вътрешното министерство не са могли "грамотно да организират взаимодействието" със спецслужбите и ръководителите на транспортните обекти, пише БТА.

Министърът констатира, че въпреки намаляването на броя на престъпленията в транспорта, вкл. и по влаковете, в Русия не е налице повишаване на ефективността на работата. Нургалиев каза, че през миналата година в района на Северен Кавказ са били извършени 18 саботажа срещу ж.п. линии и 10 атентата. Вътрешният министър отбеляза също, че през 2010 г. има двукратно увеличаване на броя на лъжливите съобщения за взривове, чийто брой е достигнал 80.

През миналата година милицията е иззела по транспортни обекти в Русия над 100 кг взривни вещества и 185 взривни устройства, с което са били предотвратени голям брой терористични нападения, каза руският министър на вътрешните работи Ришид Нургалиев на заседание за транспортната сигурност.