"Нашата цел не е да убием възможно най-много хора, а по-скоро да ги раним"
Украинските миниращи екипи печелят точки. Русия е положила изключително много мини по време на войната, но украинските сапьори използват ума си, за да отговорят на удара, разказва Voice of America (VOA).

"Най-ефективните за вражеското оборудване експлозиви са магнитните мини. Те се детонират когато върху тях мине танк или друга военна машина и така се взривяват и боеприпасите, които пренасят, разпадат се на молекули."

"Ние поставяме мини за тях, те поставят мини за нас. Te опитват да заобиколят нашите минни полета, ние техните."

"Може ли да се каже че това е като игра на шах?"

"Да, точно това е."

Украинските миниращи екипи, наблюдават за руските съчетания и навици при изграждането на техните полета, съобщава Voice of America (VOA).

"Техните военни машини идват всеки ден за да проверяват позициите ни. Ние отидохме там рано сутринта, докато беше още тъмно. Положихме мините по пътя и малко по-късно през деня техните машини минаха отгоре и се взривиха. Унищожихме и пехотата им, така че беше ползотворен ден."

Някои мини не е нужно да бъдат докосвани, за да се детонират. Към тях има сензори, които при приближаването на целта се активират и предизвикват експлозията.

"Нашата цел не е да убием възможно най-много хора, а по-скоро да ги раним. Една евакуация би забавила техния напредък."

Стотици хиляди мини са били поставени в Украйна, по данни на Halo Trust. Ще отнеме десетилетия преди горите и фермерските земи отново да бъдат безопасни.
Voice of America (VOA)/vesti.bg