Минифлотилията, плаваща към Газа, очаква да бъде спряна от Израел
Минифлотилията, плаваща към Газа, очаква да бъде спряна от Израел / снимка: Reuters, архив

Двата малки кораба, които отплаваха от Турция, за да се опитат да пробият израелската блокада на ивицата Газа, се приближават към целта си и очакват да бъдат спрени от Израел, съобщи координатор на операцията, цитиран от Франс прес.

"Двата кораба са близо до контролираните от Израел води. Екипажите им са посъветвани да не се съпротивляват на израелския флот, когато се опита да ги спре", заяви за АФП от Канада Денис Косейм, говорител на координационния екип. "Нашите представители подписаха документ, с който се ангажират да не оказват съпротива, ако бъдат заловени от Израел. Надяваме се след това да могат да се върнат без да бъдат обезпокоявани", допълни Косейм.

Говорител на израелската армия потвърди, че "двата кораба се доближават и напредването им е следено от флота, който ще установи контакт своевременно".

Засега не е установен контакт с екипажите на двата кораба. Снощи двата плавателни съда достигнаха международни води и бяха на около 180 морски мили (над 300 км) северно от Газа, съобщиха ирландски координатори на операцията, предава БТА. Според анонимно съобщение в Туитър, корабите се намирали към 9 ч. местно време днес на по-малко от 100 морски мили от Газа (185,2 км).

"Продължаваме да напредваме към Газа и издигнахме тази сутрин палестинското знаме", допълва съобщението.

Минифлотилията е съставена от ирландската яхта "Сирше" (Saoirse) и канадската "Тахрир" (имената означават свобода на гаелски и арабски). Израелски военни кораби са се приближили вчера на шест мили до тях, а разузнавателни самолети ги следят от въздуха, разказа ирландският участник в акцията Финтън Лейн. Заедно с екипажа и поканените журналисти на двата плавателни съда се намират 27 души, както и медикаменти за 30 000 долара според комюнике на организацията координатор "Вълни на свободата за Газа ("Freedom Waves to Gaza).