/ Istock
31-годишната милионерка Марлене Енгелхорн е потомка на основател на химическия гигант BASF. С богатството си тя иска да допринесе за един по-добър свят. Затова сега раздаде 25 милиона евро от парите си, пише Deutsche Welle.

Още преди месеци Марлене Енгелхорн привлече вниманието с новината, че иска 25 милиона от наследството ѝ да бъдат разпределени. За целта по нейна инициатива бе създаден граждански съвет, чиято задача беше да реши как да се използват парите за благото на обществото.

25 милиона евро за 80 организации и сдружения

Днес наследството на 31-годишната Марлене Енгелхорн вече е разпределено: гражданският съвет в Австрия е предоставил наличните 25 милиона евро на общо около 80 организации и сдружения, информира германската обществена медия АРД. Според ръководителката на проекта Александра Ванг основната цел на тази акция е да се намали неравенството в обществото и да се дадат повече възможности на хората в неравностойно положение.

Парите са предназначени за инициативи, насочени към опазване на климата и околната среда, към здравни и социални въпроси, към теми от сферата на интеграцията и образованието. Разпределени бяха не само пари - разпределени бяха признателност, уважение и шансове за по-добър живот, казва Ангелика Тафернер от гражданския съвет, разпределил средствата.

За участие в този съвет бяха избрани 50 души на възраст между 16 и 85 години. Те прекараха шест уикенда в дискусии как парите да бъдат използвани най-добре.

Един от получателите на средства е Австрийският съюз за опазване на природата, който получи най-голямата единична сума в размер на 1,6 милиона евро. Съобщено бе, че в много от случаите средствата не се изплащат наведнъж, а се разпределят в рамките на няколко години, за да се даде на организациите и сдруженията сигурност при планирането.

Марлене Енгелхорн е раздала почти цялото си богатство

31-годишната Марлене Енгелхорн е разпределила почти цялото си състояние в рамките на тази кампания. Тя е потомка на Фридрих Енгелхорн, основател на химическия гигант BASF.

Енгелхорн е запазила за себе си сума, която да улесни прехода ѝ към професионалния живот. Младата жена не се притеснява за бъдещето си:

"Моето привилегировано положение ще ми е от полза и след преразпределението на богатството ми", заяви Енгелхорн още в началото на кампанията. 31-годишната жена застъпва мнението, че не е демократично богатите хора да разпределят наследството си според личните си предпочитания и интереси.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Deutsche Welle