Японският предприемач и милиардер Юсаку Маедзава
Японският предприемач и милиардер Юсаку Маедзава / БТА
Японският предприемач и милиардер Юсаку Маедзава, който през месец декември ще полети до Международна космическа станция (МКС) с кораба "Союз МС-20", обяви конкурс за предложения, които трябва да изпълни в космоса, стана известно от публикация в неговия личен сайт.

Той смята да подбере 100 от тях и да ги реализира на борда на орбиталната станция. Милиардерът обещава да заснеме целия процес и да го публикува в своя YouTube канал.

Как тренира първият частен турист за пътуването си около Луната?

Почитателите му, чиито идеи попаднат в списъка, ще получат емблеми с мисията на МКС. Конкурсът ще продължи до края на месец май, а имената на победителите милиардерът ще обяви през месец юни на своя сайт. Японецът вече участва в предполетни тренировки. Стартът на "Союз МС-20" от космодрума Байконур е предвиден за 8 декември 2021 година.

Юсаку Маедзава е основател на сайта Zozo, в който може да се поръча модно облекло, произведено по индивидуални размери. Той е един от най-богатите хора в Япония. По оценки на списание "Форбс" неговият капитал възлиза на около 3 милиарда долара.

Юсаку Маедзава трябва да стане и първият космически турист на американската копания "Спейс екс". Бизнесменът откупи всички места на кораба, който ще се отправи на обиколка около Луната. С него ще полетят осем души, които той ще подбере лично.
БТА