/ Gulliver/Getty Images
Американската космическа компания Спейс Екс съобщи, че 42-годишният японски милиардер Юсаку Маедзава, основател на сайт за мода и колекционер на съвременно изкуство, ще бъде първият частен турист, който тя ще изпрати на пътешествие около Луната със строящата се най-мощна досега ракета, предаде АФП.
 
Основателят на Спейс Екс Илон Мъск съобщи името на щастливия клиент на компанията в негово присъствие, на церемония в ракетостроителния си завод край в Лос Анджелис. Пътешествието ще бъде през 2023 г. с т.нар. Голяма ракета Фалкон (Big Falcon Rocket), която е в процес на разработка. Разстоянието от Земята до Луната е около 382 000 км. Никой не е летял до Луната след мисията на Аполо през 1972 г., напомня АП.

Маедзава съобщи, че ще покани между 6 и 8 артисти да го придружат в пътуването около Луната. Той каза, че мечтата на живота му е да лети в космоса и че при мисълта за това сърцето му бие лудо, предаде АП.

„Спейс Екс“ сключи договор с първия си клиент за пътуване около Луната

Според японския милиардер творците, които той ще покани да го придружат по време на пътуването, после ще създадат нещо на Земята, предаде АФП. "Техните шедьоври ще вдъхновят всички мечтатели, които спят в душите ни. Пътуването за тези творци ще е безплатно", заяви и Илон Мъск. Но кои са тези творци?

Предполага се, че японският милиардер ще се свърже първо с такива творци, които харесва. Юсаку Маедзава потвърди, че е платил всички места в Голямата ракета Фалкон, която ще може да транспортира до стотина души.
 
Колко е платената сума все още остава тайна. Илон Мъск само загатна, че японският милиардер е платил много пари. Той уточни, че сумата представлява значителен дял от сумата за разработването на ракетата, чиято обща цена е около 5 млрд. долара.

Състоянието на Маедзава се оценява на 3 млрд. долара, според сп. "Фобрс". Той създаде най-голямата онлайн търговска галерия за мода, наречена zozotown. Колекцията му от съвременни произведения на изкуството пък включва творби на Жан-Мишел Баския, Пикасо, Анди Уорхол, Джеф Кунс и др.
 
Най-интересните конспиративни теории за Луната (СНИМКИ/ВИДЕО)

Лунната мисия ще продължи четири-пет дни. След като направи обиколка на Земята, совалката с японския милиардер и неговите придружители ще се насочи към Луната, ще я обиколи веднъж, преди да се върне на Земята, като кацането ще е вертикално. Ракетата ще може да се използва повторно. Голямата ракета Фалкон ще бъде на две степени и ще бъде висока 118 м, от които 55 м ще са за совалката с вътрешен обем от 1000 куб.м.
 
"Това е опасно", предупреди Мъск и потвърди, че преди полета на милиардера и творците, ще се проведат няколко теста на ракетата без хора. От техния успех ще зависи и дали полетът ще се осъществи през 2023 г.
 
Според Мъск новата ракета в бъдеще ще може да свързва Земята с всяка точка от Слънчевата система, при условие че се създадат складове за гориво на Марс и на други места. "Трябва да действаме и да станем една мултипланетарна цивилизация колкото се може по-бързо", каза Мъск. Така хората ще могат да реагират на евентуална земна катастрофа, уверен е той.
 
Двама стъпиха в Морето на спокойствието. Защо 49 години след тях няма друг? (СНИМКИ)

През 2019 г. компанията Спейс екс се надява да стане първата частна компания в историята, която ще откара астронавти на Международната космическа станция (МКС). От успеха й в това начинание ще зависи също нейното индустриално бъдеще.

Разстоянието от Земята до Луната е около 382 000 км. Никой не е летял до Луната след мисията на Аполо през 1972 г., напомня АП.
 
БТА