Мигрантите изпращат по 414 млрд. долара годишно в родните си страни
Мигрантите изпращат по 414 млрд. долара годишно в родните си страни / снимка: morguefile.com

Парите, които мигрантите печелят в чужбина и пращат на семействата си и родните си страни, са от много по-голяма полза за развиващите се държави, отколкото чуждите помощи, които те получават. Очаква се така наречените мигрантски пари да нараснат с 6,3% тази година, се посочва в изследване на Световната банка, цитирано от АП.

До края на годината мигрантите ще изпратят 414 млрд. долара у дома. През 2016 г. сумата ще надхвърля 500 млрд. долара. За сравнение помощите, които развиващите се страни получават, възлизат на 126 млрд. долара на година.

Най-много пари от мигрантите си получава Индия (71 млрд. долара), следвана от Китай (60 млрд. долара), Филипините (26 млрд. долара), Мексико (22 млрд. долара), Нигерия (21 млрд. долара) и Египет (20 млрд. долара), посочва БТА.

За някои страни парите, пратени от мигрантите, са от съществено значение. Те съставляват например почти половината от БВП на Таджикистан, 31% от БВП на Киргизстан, 25% от БВП на Непал и Лесото и 24% от БВП на Молдова, сочи изследването.