/ БГНЕС
Незабавно да бъдат затворени българските клубове в Северна Македония, както македонският клуб, открит в България, бе затворен от българската държава. Това се казва в официално изявление на лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, както съобщи Центърът за комуникации на партията.

„Не бива да се чака и трябва без забавяне да се пристъпи към незабавно закриване на тези клубове, които са отворени на наша територия“, заяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ .

Като довод правителството да закрие всички български клубове Мицкоски посочва мярката за реципрочност, тъй като България е затворила македонския клуб в Благоевград.

„За затварянето на българските клубове в Македония не е причина някой да е бил или да не е бил сътрудник на този или онзи. Това е политическа реципрочност.

Ако македонците в България не могат да имат свой македонски културен клуб, където да се организират културно, ако македонците в България не могат да се ползват от правата си, произтичащи от решенията на Съда по правата на човека в Страсбург, не виждам причина тези 1500 граждани на Македония, които декларират българския език като майчин, да имат такъв клуб и да се организират в Македония“, каза Мицкоски.

Дпоред думите на Моцкоски тези промени са вече предложени чрез депутата Рашела Мизрахи и са били приети от парламента.

Той посочи, че много пъти в миналото ВМРО-ДПМНЕ е заявявала, че двата клуба трябва да бъдат затворени.

По думите му не трябва да се допуска и нов, „дори и да носи името на Пейо Яворов или Димитър Благоев“.

Българската държава не е забранявала и не може да забрани нефункциониращия в Благоевград така наречен македонски културен клуб. Това е частно финансиран проект и като такъв нито регионалната община, нито други държавни органи или институции могат да вземат отношение относно функционирането му. Въпросната инициатива е въпрос на частна договорка между собственика на имота и наемателя и органите на държавата нямат никаква намеса по отношение на нея. Освен това след импровизираното „отваряне“ на клуба в присъствието на генералния секретар на президента Стево Пендаровски и лидера на опозиционна партия ВМРО-ДМПНЕ Християн Мицкоски в Благоевград, въпросният въобще не е заработил и оттогава е заключен, съобщи БГНЕС.

Реакцията на агенцията е в отговор на официалното изявление по-рано днес на лидера на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, за което БГНЕС съобщи, че е внесъл в парламента на РСМ предложение да бъда затворени незабавно българските клубове в Северна Македония като реципрочна мярка заради затварянето на културния клуб в Благоевград. 
БГНЕС/24 часа