Международният наказателен съд проучва за военни престъпления в палестинските територии
Международният наказателен съд проучва за военни престъпления в палестинските територии / снимка: БГНЕС, архив

Прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) Фату Бенсуда заяви, че е започнала днес предварително проучване за евентуални военни престъпления, извършени в палестинските територии, съобщиха световните агенции. Бенсуда каза, че ще проведе проучването при „пълна независимост и безпристрастност”.

Това решение е първата формална стъпка, която може да доведе до повдигане на обвинения както срещу израелците, така и срещу палестинците.

В началото на януари Палестинската власт обяви, че признава юрисдикцията на МНС по отношение на престъпления, извършени на палестинска територия след 13 юни 2014 г., когато започна последната офанзива на Израел в Газа.

Предварителното проучване не е разследване, а процес при който се преценява наличната информация за евентуални престъпления и се разглеждат въпроси, свързани с юрисдикцията, за да се определи дали да се започне пълноценно разследване.

Този процес няма конкретни времеви рамки и може да отнеме много години, въпреки че в крайна сметка прокурорът трябва да вземе решение за започване на разследване или за отказ от такова.

По повод на започването на предварителната процедура в МНС, етап предшестващ началото на разследване за евентуални военни престъпления, извършени на палестинска територия, израелският външен министър Авигдор Либерман каза: „Това е едно скандално решение, чиято единствена цел е да се подкопае правото на Израел да се защитава срещу тероризма”, предаде АФП.

Източник: БТА