/ iStock/Getty Images
Международният съд (МС) днес ще обяви решението си по исканията за извънредни мерки по делото за геноцид, заведено от Южна Африка срещу Израел, съобщи "Гардиън".

Южна Африка подаде иск срещу Израел на 29 декември 2023 г., като заяви, че страната е нарушила задълженията си по "Конвенцията за геноцида", и поиска спешни мерки за предотвратяване на по-нататъшни, сериозни и непоправими вреди на правата на палестинския народ съгласно Конвенцията, припомня БГНЕС.

Ако поисканите от Южна Африка спешни мерки от Съда бъдат приети, независимо че това решение ще бъде задължително за Израел, процесът по същество на делото се очаква да отнеме години.

Израел определи обвиненията в геноцид като грубо изопачаване на действителността

Решението, което Съдът ще вземе днес, не се отнася до това дали Израел е действал в противоречие с "Конвенцията за геноцида", а само предполага временни мерки, към които страните трябва да се придържат до вземането на окончателно решение по делото, за да се предотвратят щетите от евентуалната заплаха от геноцид.

Макар МС да счита за достатъчно Южна Африка да представи "разумни" обосновки при разглеждането на искането за предпазни мерки, той ще разгледа въпроса дали в Газа е имало геноцид по същество на делото
БГНЕС