Местни избори в Унгария
Местни избори в Унгария / Reuters, архив

Управляващата партия ФИДЕС вероятно ще укрепи позициите си на започващите местни избори в Унгария, съобщава Ройтерс, като се позовава на последните проучвания на предизборните настроения.

Ако успее да спечели вота, ФИДЕС ще трябва да представи убедителен бюджет за 2011 г., който да успокои инвеститорите, отбелязва Ройтерс.

ФИДЕС получи мнозинство от две трети на парламентарните избори през април, които спечели с обещанието да подсили икономиката и да намали данъците. Финансовото й поле за действие обаче е ограничено от обещанието й да намали бюджетния дефицит за 2011 г. до под 3 процента, пише БТА.

Борсите дадоха на дясноцентристката партия гратисен период до края на изборите днес, за да прокара подробната си финансова и икономическа програма.

Последните проучвания на обществените нагласи показват, че подкрепата за ФИДЕС устойчиво надхвърля 60 процента, което е над три пъти повече от подкрепата за социалистическата опозиция. Социалистите се намират в криза след поражението на парламентарните избори.

Ако ФИДЕС не представи убедителна програма, това може да отслаби унгарския форинт и да постави кредитния рейтинг на Унгария под натиск. Рейтинговите агенции "Муудис" и "Стандард енд Пуърс" включиха Унгария в списък за наблюдение за евентуално понижаване на рейтинга, след като Будапеща прекъсна преговорите с Международния валутен фонд през юли.